Handlevogn

Antall varer:0stk
Sum: kr 0,00
Til kassen
Mine sider

Blogg - NÅ: Konkurranse-forberedelser

Tema: Konkurranse-forberedelser

Med våren og sommeren kommer også alle stevnene. Det vil si… nå er det vel egentlig blitt stevnesesong hele året, men de fleste stevnene finner sted på denne tiden av året.

Her kommer noen tips vedrørende forberedelser til stevnene i forhold til alt annet enn trening av hesten:

Kontrollere hestehengeren
Hestehengere skal EU-godkjennes, men selv om den er godkjent, betyr det ikke at den er i tipp-topp stand når du skal på stevne. Husk å kontrollere både dekk/lufttrykk, drag og bremser, brekk/vaier, støttehjul og alle lys. Det er SÅ kjedelig å stå der på avreisedagen om noe ikke fungerer som det skal.

Vaske utstyret
Så er det utstyret som skal klargjøres. Sal, hodelag og andre lærvarer skal rengjøres og smøres. Manges favoritt er her Absorbine sin Horsemans One Step. I tillegg syntes jeg at den flytende lærvasken fra Lincoln er gull å ha på stevnene som en hurtigløsning før man skal inn på banen. Alt annet utstyr vaskes også; f.eks voilocker, gelpader, børster, grimer/leietau, dekken, gjorder, stigbøyler, bitt etc.

Vaske hesten
Det beste er å vaske hesten dagen før man reiser. Bruk en sjampo som passer hesten din, og som er beregnet til dyr. I Hest i Fokus har vi flere sjampoer beregnet til hester med litt sensitiv hud slik islandshesten ofte har. Eksempelvis Blue Hors sin Tea Tree Oil Shampoo, Prob Shampo eller Shapleys sin Medicare Shampo.

Vask hesten nøye, og husk også høvene. Dette er også en fin anledning til å sjekke om skoene sitter som de skal, eller om de må strammes litt. Om hesten ikke syntes det er spesielt stas å bli spylt i hodet, kan man bruke en svamp til vasken der. Bruk en svetteskrape til å dra av det meste av vannet når du er ferdig, og la hesten enten stå på gress om den er vant til det, eller i en boks med ren flis til dagen etter.

Ønsker du en fluffy og vakker hale, kan denne flettes mens den er våt. Ta ut fletten først dagen etter, så har du oppnådd en bølgete flott hale!


Pakke utstyret

Jeg syntes det var utrolig effektivt å lage et skjema der jeg skrev opp alt utstyret jeg skulle ha med i venstre kolonne, mens alle de andre kolonnene bortover var til avkrysning til hvert stevne jeg skulle på. Da glemte jeg sjelden eller aldri noe! Her kommer listen over de tingene jeg hadde med meg – kanskje du kan få noen tips her:

* Børster, hovskrape
* Svetteskrape, svamper, håndklær, kluter
* Show Shine, Lærvask, Hoop Polish, ev Stain Remover & Whitener
* Kjøleleire
* Insektsmiddel, fluemaske, flue- eller eksemdekken
* Fleece-/ull-/regndekken
* Transportsokker, halebeskytter samt eventuelt høynett
* Grime og leietau + ekstra sett
* Hodelag, tøyler, bitt, nesereim (+ ekstra)
* Sal(er), stigbøyleremmer, stigbøyler, pad’er, gjorder, saltrekk
* Div par klokker/vektboots
* Godkjent ridehjelm
* Pisk
* Bøtter til vann og kraftfor
* Kraftfor, målebeger, saltstein og høy samt høyposer
* Hestegodt
* Ev Energy Booster eller Relax Amino gel-sprøyter
* Møkkagreip, ev også trillebår, kost, spade
* Strømtråd, stolper, håndtak, batteri til eget utekve
* Stallapotek med bandasjer, gasbind, kompress, bomull, saks, sårsalve, Pyrisept eller Klorhexidin, termometer etc
* Kniv i bilen om noe skulle skje på hengeren
* Hestepass med riktig vaksinering, kvitteringer, ferdig utfylt egenerklæring, penner, program, startlister
* TO hvite ridebukser (om en blir våt/veldig møkkete), ridestøvler, hansker, ridejakke, hvit skjorte og slips
* Overtrekksklær til stevneklær, skopuss

I tillegg selvsagt alle andre vanlige reiseting som f.eks toalettsaker, regntøy, mobillader, solkrem, medisiner etc.

Dette er altså ingen fasit på hva du skal ha med deg, men kanskje nyttig når du skal lage din egen liste.

Stell av hesten
Når dagen er kommet og dere skal av sted til stevnet, børster du hesten din godt, har litt show shine på hesten, spesielt i man og hale (eks. Absorbine sin Show Sheen eller Leovet sin Coat Sheen) slik at hesten blir silkeglatt. Pass på å ikke ha for mye av dette i salområdet – da vil salen din skli bra når du skal ri… Har du en lys hest kan det være lurt å ha en Absorbine Stain Remover & Whitener for hånden. Denne er hesteverdenen sin Vanish flekkefjerner!

Høvene tar seg ekstra flotte ut om du lakkerer de med Absorbine sin Hoof Polish. Mange bruker forresten denne også under boots på stevner for å få bootsene til å sitte godt på plass.

Før hesten skal på hengeren, er det greit å beskytte den med boots/transportsokker, men husk også halebeskytter! Flere bommer bak hesten på hengere farger litt grått, og det er kjedelig hvis du har en hest med nyvasket, hvit hale…

De fleste anbefaler å ha hesten på venstre side på en to-hesters henger dersom den står alene. Da blir tyngdepunktet riktig i forhold til vipping. Står den på høyre side, og du kommer litt ut av veibanen og mot en hellende grøft, hjelper tyngden på at hengeren kan velte den veien.

Ved lange reiser – husk mat og vann til hesten underveis – fortrinnsvis også hvile. Når du kommer frem til stevneplassen, sjekk hesten inn før du tar den av hengeren. Deretter bør den få tusle litt rundt og strekke på beina før den får hvile på et utekve eller i en boks noen timer før den skal prestere.

Lykke til!

Tema: Sommereksem

Sommereksem er det skrevet mye om, og det er mange meninger rundt temaet. Jeg vil her bare gjengi kort hva sommereksem er, og hva man kan gjøre for å både forebygge og behandle hester med sommereksem.

Alle hester klør seg på sommeren, men det betyr ikke at alle hester har sommereksem. Vi mennesker klør også av et kleggebitt eller et myggstikk, men vi er ikke nødvendigvis allergiske av den grunn.

Sommereksem på hest er en hudlidelse som skyldes allergi mot giften/spyttet som knotten av slekten Culicoides overfører til hesten når de biter. Immunapparatet hos hesten oppfatter stoffet som fremmed, og stoffet vil fullt ut frastøtes fra kroppen. Dermed vil det heller ikke bygges opp noen motstandsdyktighet mot stoffet. Overfølsomheten mot stoffet resulterer i intens kløe der hesten klør seg på stolper, trær, busker og boksvegger.

Når hesten klør, skapes mer hudirritasjon, og den klør seg til blods. De stygge, åpne sårene kan fort bli betente om de ikke behandles, og huden vil etter hvert bli tørr, flassende og tykk (læraktig).

Eksemen oppstår spesielt i man/hale, mellom beina, under magen og på hodet. Man ser ofte at hesten klør av seg all man og alle hårene på den kjøttfylte delen av halen.

Sommereksem kan ramme alle hester, men er typisk utbredt blant hester som blir importerte, ikke har knotten i sitt hjemland, og blir eksponert for denne for første gang – for eksempel islandshester. Noen mener at hester som eksponeres for knott for første gang i høy alder, er mer disponert for å få sommereksem enn de som eksporteres i ung alder og holder på med utvikling av immunsystemet. Videre forskes det på arvbarheten av sommereksem, men det er foreløpig ikke gjort noen endelige konklusjoner på dette. Til slutt jobbes det stadig med å utvikle en vaksine mot sommereksem der knottens spytt benyttes. Sommereksem er ikke smittsomt, men altså en allergisk reaksjon på knottens spytt.

Hvordan kan man så unngå at hesten får sommereksem? Ja det er et enkelt spørsmål med mange kompliserte svar.

Vi vet at knotten er spesielt aktiv på vårparten og høsten. Men april til oktober, avhengig av temperaturer og klima, er de utsatte månedene. Videre trives knotten godt (og klekkes) i fuktige områder ved myr/tjern, og gjerne tett skog. Ved varmt og fuktig klima, som for eksempel etter regnvær på sommeren, er knotten veldig aktiv. Spesielt hvis det i tillegg er vindstille. Knotten er passiv dersom vinden er mer enn 2,5 m/s, og den er mest aktiv rett før solnedgang og like etter soloppgang.

Siden sommereksem oppstår på grunn av allergi, kan det ikke kureres, og hesten må leve med lidelsen resten av livet. Noen hester kan holdes eksemfri ved hjelp av insektsmidler samt eksemdekken, mens andre blir så sterkt plaget at de må avlives. Men det finnes mange måter å forebygge eksemen på fra år til år, og ved å starte tidlig nok med behandling, kan hesten likevel få en fin sommer.

For å unngå at hesten blir stukket av knott, er fjellbeite over tregrensen et godt alternativ. Her er det nesten ingen forekomst av knott. Det finnes også andre steder i landet med mye vind, der det er lite knott, for eksempel i Nord-Norge eller på værutsatte steder ved kysten. Men så er det mange av oss som ikke ønsker å sende hesten på fjellet om sommeren, men faktisk kose oss med den på gode rideturer.

En annen måte å skåne hesten fra knotten på er å la den være inne når knotten er mest aktiv. Dette er ved soloppgang og ved solnedgang, samt når det er varmt, fuktig og vindstille.

Noen velger også å kortisonbehandle hesten med sprøyter på våren i samråd med veterinær. Kortison demper symptomene, men må gjentas flere ganger. Kortison kan medføre flere bivirkninger som for eksempel forfangenhet og cushings, i tillegg til negative konsekvenser for nyre/lever og immunforsvar generelt.

Eksemdekken er nesten et must for hester med eksem som holdes i lavlandet, men også ofte nødvendig for å forebygge eksem. Disse dekkene er heldekkende slik at både hals og mage også er beskyttet. I tillegg er de vevd såpass tett, at knotten ikke kommer igjennom stoffet – i motsetning til vanlige fluedekken. Masker som kan festes i dekkenet finnes også for de hestene som er virkelig plaget. Det viktigste hva gjelder eksemdekken er å legge det på tidlig nok. Dersom hesten allerede er blitt stukket og klør, er det få dekken – ei heller de aller dyreste – som klarer å stå imot hest mot tre uten å få hull. Så altså – legg det på allerede i april, og ta det ikke av før i oktober. Insektene tiltrekkes jo også av lukt, så det er viktig å vaske dekkenet flere ganger gjennom sommeren.

Det finnes dessverre eksemdekken som ikke puster godt. Disse dekkene er ikke gode alternativer, selv om de kanskje er rimelige. Hesten svetter, eller det regner litt, og fuktigheten må få komme ut slik at ikke hesten utvikler soppinfeksjon i huden.

I Hest i Fokus har vi tre forskjellige typer som alle er gode alternativer og puster veldig godt. Dermed kan dekkene også sitte på selv om det regner en dag. Husk at i samme sekund som regnet er i ferd med å gi seg, yrer det av knott.

Så er det også viktig å beskytte hesten mot insekter med insektsmidler. Her finnes en rekke varianter på markedet, og de virker nok også forskjellig på forskjellige hester. Coopersect og Switch er midler som fås på resept av veterinær, og som har virketid på 4-8 uker. Disse er fine som basismidler, men som regel må man bruke midler daglig i tillegg. I Hest i Fokus har vi forskjellige typer insektsmidler som alle virker på sin måte. Sprayene er fine å bruke på hesten og eksemdekkene, mens en fetere salve som Superbra Hästsalva, er ideell til de åpne områdene mellom bakbeina samt rundt øynene til hesten for å beskytte mot fluer.

Mange mener at hester som utvikler sommereksem har dårligere immunforsvar enn andre. Hester har i dag begrenset tilgang til ville plantevekster, røtter og urter, da de fleste beitene våre består av gress og kløver. Den begrensede tilgangen sies å kunne være en årsak til et svekket immunforsvar, slik at allergier og andre plager oppstår. Dersom dette stemmer, kan det være gunstig å hjelpe hesten med å styrke sitt immunforsvar gjennom daglig tilskudd i maten året rundt. Husk at det sjelden hjelper med fortilskudd i en måned eller to, men at immunforsvaret må bygges opp over tid. Heimer sin Anti Itch er et gunstig tilskuddsfor for hester med kløe.

Mange har også sett på hva hestene på Island spiser som de ikke får i seg i Norge. Mange av hestene langs kysten velger selv å gå ned til stranden og spise tang og tare fra sjøen. Videre er det en kjentsak at jorden på Island består av store mengder svovel i motsetning til jorden i Norge. Graset som så vokser i svovelholdig jord, inneholder selvsagt mer svovel enn graset som vokser i Norge. Kanskje disse næringsstoffene påvirker hestens immunforsvar i forhold til utvikling av sommereksem?

Dersom hesten allerede har begynt å klø seg, vil man raskt oppdage små sår/tørre flekker/avrevet hår eller pels. Disse områdene må da behandles snarest. Det finnes en mengde midler på markedet, men det viktige er at midlet skal være kløedempende samt fuktighetsgivende. Ofte må man også ty til betennelsesdempende midler dersom sårene er blitt betent. Hva som fungerer best, har også vist seg å variere veldig fra hest til hest, så man må nesten bare prøve seg frem

I Hest i Fokus har vi mange forskjellige midler som kan brukes. Først og fremst er det viktig å vaske området med en mild sjampo som roer ned irritasjoner i huden, gir fuktighet og næring til huden samt forebygger nye hudirritasjoner. Tea Tree Oil samt Prob sjampo er meget effektive, mens Shapley’s Medicare sjampo i tillegg er antibakteriell.

Av midler som er både kløedempende og fuktighetsgivende, kan nevnes Bio N’ix (inneholder Benzylbenzoat), M-T-G, Leovet Bio-Skin Oil, Horsol samt AVS 14. Prob Olje og Super Cream er en super kombinasjon å bruke der oljen er kløedempende, mens kremen er fuktighetsgivende og gjenoppretter huden. Leovet sin No Rub er et meget effektivt kløedempende middel brukt av mange, men bør brukes i kombinasjon med et fuktighetsgivende middel som f.eks. Bio-Skin Oil.

Aloe Vera Propolis er en krem som er mykgjørende og inflammasjonshemmende, mens Aloe Vera Konsentrat har en kjølende og beroligende effekt på huden.

Det var altså ikke så enkelt å skrive kort om sommereksem likevel. Det er et omfattende tema, med mange variasjoner i både symptomer, utvikling, forebygging og behandling. Håper likevel du ble litt klokere etter å ha lest dette. Så ønsker jeg deg og hesten din lykke til i tiden fremover!!

Referanser:

Dansk dyrlege hovedoppgave: https://www.ddd.dk/sektioner/fagdyrl%C3%A6geforeninger/hest/opgaver/Documents/S%C3%B8ren%20Slettebo.pdf

Hesteforskning: http://www.hesteforskning.com/sommereksem-arvelig-eller-ikke-2/

Dr Baddaky: https://drbaddaky.no/nyheter-nb/allergisk-hudsykdom-hos-hest/
Tema: Insektsbeskyttelse

Det er vår, vi går mot deilige temperaturer og irrgrønne beiter, og vi har nesten glemt alle plagene insektene gjør mot våre hester.

I dette temaet skal jeg ta for meg insektsbeskyttelse generelt, og i neste tema beskyttelse av eksemhester spesielt.

De fleste hester som går ute om sommeren plages av insekter i mer eller mindre grad, og det er mange ting vi kan gjøre for å beskytte hestene våre mot både fluer, mygg, klegg, knott, flått osv. Hester som ikke har sommereksem, kan likevel reagere på insektsbitt, og dermed ha behov for beskyttelse. Ofte ser vi at bringen og halsen er full av små kuler, eller øyne med betennelse på grunn av alle insektene.

Man kan hjelpe hesten ved å legge et fluedekken på hesten. Dekkenet dekker store deler av hesten, men er ikke vevd like tett som et eksemdekken, slik at en knott kan stikke igjennom. I Hest i Fokus har vi et dekken med zebrastriper. Dette er ikke fordi det ser kult ut, men fordi det er forsket på at fluene blir så forvirrede av stripene, at de ikke ønsker å lande på byttet likevel.

Tilsvarende har vi zebra fluehetter. Vi har også andre fluemasker i butikken; deriblant de fra Cashel som man kan få både med og uten ører. Disse har undertegnede brukt i flere år med gode resultater i forhold til at de sitter godt/man ikke mister dem til stadighet.

Går hesten med grime, kan man også bruke fluepannebånd som festes på grimen. Denne virker slik at hesten får «mer pannelugg» til å vifte bort fluene med. Eller hvorfor ikke ta den helt ut og skaffe hair extensions til hesten om den har kort pannelugg? Disse gjør så absolutt samme nytten!

Det er en stor fordel å beskytte hesten med fluespray/insektsmiddel. Disse fås i mange varianter; noen som spray, noen som skal smøres på, noen som skal helles på, og noen roll on. Dessuten virker de ofte mot forskjellige typer insekter og har forskjellig virketid.

Switch og Coopersect er midler man må få på resept fra veterinæren. Disse beskytter mot flått og knott spesielt, og skal kun brukes hver 4-6 uke. Et fint grunnmiddel i insektsbehandlingen, men holder sjelden alene.

Ellers har vi i butikken produkter man kan bruke i det daglige, slik som Ultra Shield, Centaura, Tam Tam, Prob Deo og Superbra Hästsalva. Disse er gode på hver sin måte. Ultra Shielden er kanskje den sterkeste og den som virker lengst, Centaura best på knott og klegg, og kan også brukes på deg selv og hunden din. Tam Tam og Prob Deo er naturlige alternativ, og Prob Deo virker slik at den skjuler hestelukten slik at hesten ikke blir et attraktivt bytte for insektene. Hästsalvan er en salve som legger seg som en hinne utenpå tynn hud som f.eks. jur og rundt øyne.


Til slutt finnes det maskiner og mekaniske dingser som tiltrekker seg og samler opp insekter som etter hvert dør. Disse er relativt dyre i innkjøp, og fjerner for all del ikke alle insekter. Modellen jeg har virker på et ca 5 mål stort område, og jeg kan skrive under på at den virker – det samler seg utrolig mange insekter oppi der gjennom sommeren!

Kanskje du skal på ferie og reise fra hesten din i sommer, og tenker mye på hvordan dekken og masker kommer til å sitte mens du er borte, og om hesten klarer seg uten å bli sprayet hver dag. Da kan det jo være en ide å gå sammen med andre som har samme behov for sine hester, og dele sommerukene mellom dere.

Sommeren er en deilig tid for mange hyggelige stunder sammen med våre hester og andre hestefolk. La ikke insektene ødelegge denne tiden!
Tema: Røyting

Vinterpelsen til hesten, som den har opparbeidet seg gjennom høsten og vinteren, skal av på våren for at hesten skal kunne tilpasse seg andre temperaturer og annet klima. Faktisk starter denne prosessen ofte ved solsnu/i desember; da begynner sommerpelsen å vokse. Dette gjelder også hester som er klippet gjennom vinteren.

Hvor mye pels som settes på høsten (grunnlaget for vinterpelsen starter faktisk allerede i juni/juli), avhenger av mange faktorer. Deriblant mengde grovfor, treningsmengde og dekkenbruk.

Akkurat når hesten starter røytingen, varierer med mange faktorer. Rase, alder og kjønn har en del å si, i tillegg til temperaturer ute og inne, lengde på dagslyset, hormoner, brunstsyklus og testosteron. Hingster slipper ofte vinterpelsen tidligere, mens eldre, tynne eller syke hester beholder gjerne pelsen lenger.

Det er altså et sunnhetstegn at hesten røyter. Hester kan også røyte av andre årsaker som endring i for, endring i oppstallingsforhold, eller bare for å skifte ut gamle hår.

Røyteprosessen er en veldig energikrevende prosess, og hestene kan i denne perioden føle seg dårlige, være slappe, være uvillige til trening, og være følsomme i huden.

Det kan derfor i denne perioden være en fordel å ta det litt roligere med treningen, la hesten gå uten dekken slik at den ikke blir overopphetet, børste hesten ofte (hver dag er bedre enn en sjau an gang i uken), og eventuelt gi noe mer grovfor. Det kan også stimulere røytingen å bade hesten med en passende sjampo. Noen ganger kan det være nødvendig med ekstra tilskudd av B-vitamin og omega 3 for å få hesten til å slippe pelsen.
Siden hesten er følsom i huden under røyteperioden, bør man bruke redskap som passer for å få av pelsen. Mange sverger til en svetteskrape med tagger på den ene siden, andre velger pussesten. Man kan også bruke redskaper som er gummiert, for eksempel en oppvaskhanske, men dette lugger trolig mer i pelsen.
Coat King er et redskap som er utrolig effektivt når hesten starter røytingen eller har veldig lang pels. Den graver seg godt inn mot huden, og drar med seg store flak med løse hår.
Etter hvert, når de lengste hårene er felt, syntes jeg Coat King ikke tar så bra lenger, men hesten røyter fortsatt. Da er SleekEz helt genial! Dette er et redskap som er forbeholdt hester som røyter, men som også er fin å bruke for å få ut smuss og støv av kort pels på sommeren. SleekEz er en veldig skånsom børste som kan sammenliknes med en kattetunge.
Børsten er ekstremt effektiv i røyteperioden; også når hesten røyter sommerpels på høsten. Jeg føler også det her er på sin plass å si at SleekEz-bladet IKKE er et baufilblad som mange tror. Da hadde de nok ikke fått patentert bladet sitt...
Jeg ville aldri brukt et baufilblad på mine hester, både fordi det kan skjære i huden, og fordi det lettere skjærer av pelsen i stedet for å fjerne løse hår slik SleekEz gjør.
SleekEz kan også brukes på andre husdyr som hunder, katter, kaniner etc, og til å fjerne pels og hår fra pad’er (en stor fordel når hesten røyter mye), fjerne hår fra klær, tepper, ulldekken eller sofaer. Altså – hvis hunden eller katten har ligget der – tenker ikke at hesten oppholder seg så mye i sofaen...

SleekEx finner du HER

Til slutt er det en fordel å børste hesten i medvind eller innendørs, ha på seg glatte klær hvor pelsen fra hesten preller lett av, og ikke ha fete fuktighetskremer eller leppepomade på seg akkurat da.


Lykke til!

Nyheter

2018-05-30

Airbag Sikkerhetsvest!

2018-05-23

Sommereksem?

2018-02-19

M-T-G

Nyhetsbrev

Jeg vil abonnere på nyhetsbrevet.
 

Hest i Fokus AS, Asperudveien 38, 1409 Skotbu - Org.nr. 994 456 067
Tlf: +47 45 80 29 10 - Fax: +47 64 85 79 80 - e-post: post@hestifokus.no