Handlevogn

Antall varer:0stk
Sum: kr 0,00
Til kassen
Mine sider

Blogg - Insektsbeskyttelse

Tema: Insektsbeskyttelse

Det er vår, vi går mot deilige temperaturer og irrgrønne beiter, og vi har nesten glemt alle plagene insektene gjør mot våre hester.

I dette temaet skal jeg ta for meg insektsbeskyttelse generelt, og i neste tema beskyttelse av eksemhester spesielt.

De fleste hester som går ute om sommeren plages av insekter i mer eller mindre grad, og det er mange ting vi kan gjøre for å beskytte hestene våre mot både fluer, mygg, klegg, knott, flått osv. Hester som ikke har sommereksem, kan likevel reagere på insektsbitt, og dermed ha behov for beskyttelse. Ofte ser vi at bringen og halsen er full av små kuler, eller øyne med betennelse på grunn av alle insektene.

Man kan hjelpe hesten ved å legge et fluedekken på hesten. Dekkenet dekker store deler av hesten, men er ikke vevd like tett som et eksemdekken, slik at en knott kan stikke igjennom. I Hest i Fokus har vi et dekken med zebrastriper. Dette er ikke fordi det ser kult ut, men fordi det er forsket på at fluene blir så forvirrede av stripene, at de ikke ønsker å lande på byttet likevel.

Tilsvarende har vi zebra fluehetter. Vi har også andre fluemasker i butikken; deriblant de fra Cashel som man kan få både med og uten ører. Disse har undertegnede brukt i flere år med gode resultater i forhold til at de sitter godt/man ikke mister dem til stadighet.

Går hesten med grime, kan man også bruke fluepannebånd som festes på grimen. Denne virker slik at hesten får «mer pannelugg» til å vifte bort fluene med. Eller hvorfor ikke ta den helt ut og skaffe hair extensions til hesten om den har kort pannelugg? Disse gjør så absolutt samme nytten!

Det er en stor fordel å beskytte hesten med fluespray/insektsmiddel. Disse fås i mange varianter; noen som spray, noen som skal smøres på, noen som skal helles på, og noen roll on. Dessuten virker de ofte mot forskjellige typer insekter og har forskjellig virketid.

Switch og Coopersect er midler man må få på resept fra veterinæren. Disse beskytter mot flått og knott spesielt, og skal kun brukes hver 4-6 uke. Et fint grunnmiddel i insektsbehandlingen, men holder sjelden alene.

Ellers har vi i butikken produkter man kan bruke i det daglige, slik som Ultra Shield, Centaura, Tam Tam, Prob Deo og Superbra Hästsalva. Disse er gode på hver sin måte. Ultra Shielden er kanskje den sterkeste og den som virker lengst, Centaura best på knott og klegg, og kan også brukes på deg selv og hunden din. Tam Tam og Prob Deo er naturlige alternativ, og Prob Deo virker slik at den skjuler hestelukten slik at hesten ikke blir et attraktivt bytte for insektene. Hästsalvan er en salve som legger seg som en hinne utenpå tynn hud som f.eks. jur og rundt øyne.


Til slutt finnes det maskiner og mekaniske dingser som tiltrekker seg og samler opp insekter som etter hvert dør. Disse er relativt dyre i innkjøp, og fjerner for all del ikke alle insekter. Modellen jeg har virker på et ca 5 mål stort område, og jeg kan skrive under på at den virker – det samler seg utrolig mange insekter oppi der gjennom sommeren!

Kanskje du skal på ferie og reise fra hesten din i sommer, og tenker mye på hvordan dekken og masker kommer til å sitte mens du er borte, og om hesten klarer seg uten å bli sprayet hver dag. Da kan det jo være en ide å gå sammen med andre som har samme behov for sine hester, og dele sommerukene mellom dere.

Sommeren er en deilig tid for mange hyggelige stunder sammen med våre hester og andre hestefolk. La ikke insektene ødelegge denne tiden!
Tema: Røyting

Vinterpelsen til hesten, som den har opparbeidet seg gjennom høsten og vinteren, skal av på våren for at hesten skal kunne tilpasse seg andre temperaturer og annet klima. Faktisk starter denne prosessen ofte ved solsnu/i desember; da begynner sommerpelsen å vokse. Dette gjelder også hester som er klippet gjennom vinteren.

Hvor mye pels som settes på høsten (grunnlaget for vinterpelsen starter faktisk allerede i juni/juli), avhenger av mange faktorer. Deriblant mengde grovfor, treningsmengde og dekkenbruk.

Akkurat når hesten starter røytingen, varierer med mange faktorer. Rase, alder og kjønn har en del å si, i tillegg til temperaturer ute og inne, lengde på dagslyset, hormoner, brunstsyklus og testosteron. Hingster slipper ofte vinterpelsen tidligere, mens eldre, tynne eller syke hester beholder gjerne pelsen lenger.

Det er altså et sunnhetstegn at hesten røyter. Hester kan også røyte av andre årsaker som endring i for, endring i oppstallingsforhold, eller bare for å skifte ut gamle hår.

Røyteprosessen er en veldig energikrevende prosess, og hestene kan i denne perioden føle seg dårlige, være slappe, være uvillige til trening, og være følsomme i huden.

Det kan derfor i denne perioden være en fordel å ta det litt roligere med treningen, la hesten gå uten dekken slik at den ikke blir overopphetet, børste hesten ofte (hver dag er bedre enn en sjau an gang i uken), og eventuelt gi noe mer grovfor. Det kan også stimulere røytingen å bade hesten med en passende sjampo. Noen ganger kan det være nødvendig med ekstra tilskudd av B-vitamin og omega 3 for å få hesten til å slippe pelsen.
Siden hesten er følsom i huden under røyteperioden, bør man bruke redskap som passer for å få av pelsen. Mange sverger til en svetteskrape med tagger på den ene siden, andre velger pussesten. Man kan også bruke redskaper som er gummiert, for eksempel en oppvaskhanske, men dette lugger trolig mer i pelsen.
Coat King er et redskap som er utrolig effektivt når hesten starter røytingen eller har veldig lang pels. Den graver seg godt inn mot huden, og drar med seg store flak med løse hår.
Etter hvert, når de lengste hårene er felt, syntes jeg Coat King ikke tar så bra lenger, men hesten røyter fortsatt. Da er SleekEz helt genial! Dette er et redskap som er forbeholdt hester som røyter, men som også er fin å bruke for å få ut smuss og støv av kort pels på sommeren. SleekEz er en veldig skånsom børste som kan sammenliknes med en kattetunge.
Børsten er ekstremt effektiv i røyteperioden; også når hesten røyter sommerpels på høsten. Jeg føler også det her er på sin plass å si at SleekEz-bladet IKKE er et baufilblad som mange tror. Da hadde de nok ikke fått patentert bladet sitt...
Jeg ville aldri brukt et baufilblad på mine hester, både fordi det kan skjære i huden, og fordi det lettere skjærer av pelsen i stedet for å fjerne løse hår slik SleekEz gjør.
SleekEz kan også brukes på andre husdyr som hunder, katter, kaniner etc, og til å fjerne pels og hår fra pad’er (en stor fordel når hesten røyter mye), fjerne hår fra klær, tepper, ulldekken eller sofaer. Altså – hvis hunden eller katten har ligget der – tenker ikke at hesten oppholder seg så mye i sofaen...

SleekEx finner du HER

Til slutt er det en fordel å børste hesten i medvind eller innendørs, ha på seg glatte klær hvor pelsen fra hesten preller lett av, og ikke ha fete fuktighetskremer eller leppepomade på seg akkurat da.


Lykke til!

Nyheter

2018-02-19

M-T-G

2018-01-17

Røyter hesten din?

2017-09-10

VANNTETT Varmedress!!

Nyhetsbrev

Jeg vil abonnere på nyhetsbrevet.
 

Hest i Fokus AS, Asperudveien 38, 1409 Skotbu - Org.nr. 994 456 067
Tlf: +47 45 80 29 10 - Fax: +47 64 85 79 80 - e-post: post@hestifokus.no